Salarii de până la 1500 de euro pe lună și o criză acută de personal: posturile din România care trebuie ocupate urgent

de: Alexandru Puiu
26 04. 2023

Deși mai sunt câteva luni până când oamenii se vor îngrămădi să meargă pe litoral în vacanță, având în vedere minivacanța de 1 mai, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră efortul masiv de recrutare din industria HoReCa.

Muncitorii sezonieri sunt la mare căutare în această perioadă, criza acută de personal resimțindu-se cel mai mult în HoReCa și în Turism. Dincolo de opinii pe subiect și de faptul că se întâmplă asta în fiecare an, conform datelor agregate de BestJobs, numărul de oferte din acest segment a crescut cu 25% în aprilie comparativ cu începutul anului. Foarte multe locuri de muncă noi sunt acum disponibile și în Vânzări, cu un plus de 15%, respectiv Construcții, un plus de 17%.

Salariile din HoReCa nu sunt competitive, cu mici excepții

Pentru că vorbim de o industrie ce pare în continuare să se bazeze pe bacșiș, salariile din HoReCa sunt în continuare semnificativ mai mici decât media națională. Conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică în februarie 2023, în timp ce venitul mediu net în România în februarie 2023 a fost de 4270, în hoteluri și restaurante am vorbit de 2355 de lei.

„HoReCa și Turismul sunt încă în proces de redresare după efectele crizei sanitare, care au accentuat deficitul de personal și au creat o problemă constantă pentru antreprenorii din aceste domenii. Tocmai de aceea, căutările pentru lucrători sezonieri care să poată gestiona activitatea specifică verii au început deja. În ciuda unei creșteri considerabile a locurilor de muncă disponibile pe BestJobs, aplicările au crescut doar cu 10%, ceea ce anunță o întârziere în găsirea de personal suficient. Cu toate acestea, putem anticipa că aplicările se vor intensifica odată cu începerea vacanței de vară, întrucât o parte semnificativă a personalului sezonier din HoReCa și Turism vine, de regulă, din rândul studenților și al liceenilor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

În privința posturilor disponibile, În Constanța se caută bucătari cu un salariu între 1000 și 1500 de euro pe lună. Pentru poziții de barista și ospătari, salariile sunt între 500 și 800 de euro/lună. În Turism, salariile sunt de asemenea în creștere față de acum un an, 500 – 900 de euro pentru un ghid turistic sau asistent de recepție. Între 900 și 1200 de euro primește un manager de restaurant, 800 – 1400 de euro pentru un coordonator de evenimente și 1000 – 1500 de euro pentru un manager de hotel.

În vânzări, salariile de pe BestJobs citate de Economedia pentru agenți sunt de 600 – 800 de euro lunar. Un agent call-center part-time sau sezonier se bucură de un venit lunar între 500 și 750 de euro. La nivel național, cele mai multe oferte de joburi sezoniere sunt disponibile în orașele preponderent turistice, cum ar fi București, Constanța, Brașov și Cluj-Napoca.